Projecten die je ondersteunt

Alaa, 10 jaar, uit Syrië

Alaa is tien jaar en woont in  Aleppo. Na maandenlang geweld moesten Alaa en zijn familie hun huis in de buurt Oost-Aleppo gedwongen verlaten. Hij herinnert zich zijn leven van toen als een van angst en armoede. Twee jaar geleden verloor hij zijn vader. Nu woont hij in de buurt Masaken Hanano met zijn moeder en zijn acht broers en zussen. Zonder kostwinner heeft de familie het moeilijk om te overleven. Ze verblijven in een leeg appartement zonder meubels en water. Ze zijn afhankelijk van voedselhulp, maar die komt onregelmatig. Om geen honger te lijden verkocht de familie haar persoonlijke bezittingen. Elke dag moet Alaa meer dan een uur wachten om zijn jerrycan met water te vullen.

Door het aanhoudende conflict zijn de gebouwen in Masaken Hanano extreem beschadigd. Oxfam zal 62 gebouwen opknappen. Er is vooral nood aan jerrycans, watertanken en hygiënekits, aan deuren en ramen voor de appartementen en aan boilers, om de mensen te verwarmen tijdens Aleppo’s koude winter.

 

Amal Ahmed, 37 jaar, uit Jalawla (Irak)

Na de komst van ISIS in het dorp Jalawla helpt Oxfam de bewoners om hun leven weer op te bouwen. Vakmannen leren de vrouwen vaardigheden aan zodat ze mee kunnen helpen aan de wederopbouw van hun dorp. Via klussen als het schilderen van de school verdienen ze geld en hebben ze een grote impact op de gemeenschap.

Amal verbleef twee jaar in het vluchtelingenkamp Aliawa in Khanqeen, zonder inkomen en volledig afhankelijk van humanitaire hulp. In juni 2016 keerde ze terug naar haar dorp. Haar huis was afgebrand. Amal en haar kinderen waren alles kwijt. Amal is blij dat ze haar dorp mee kan opbouwen. Voor de komst van ISIS had ze zich nooit kunnen inbeelden dat haar kinderen zouden stoppen met studeren en ze haar huis afgebrand zou terugvinden.

“Het belangrijkste is dat mijn kinderen nu terug naar school kunnen en weer een toekomst hebben. Scholen verven geeft me een goed gevoel: ik ben trots op mezelf en de andere vrouwen. Samen bouwen we ons dorp Jalawla terug op”.

 

Hassana, 25 jaar, uit Nigeria

Boko Haram heeft de laatste zeven jaar 2,6 miljoen mensen doen vluchten in Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen. In het dorp Toumour in Noord-Oost-Niger liet de vluchtelingenstroom de populatie van 10.000 naar ongeveer 42.000 - 45.000 inwoners groeien. Dit dorp had voor de toestroom van vluchtelingen ook al met voedselonzekerheid te kampen. Oxfam installeerde er een watertank van 50 liter voor 10.000 mensen die anders geen onmiddellijke toegang tot water zouden hebben.

Hassana is 25 jaar en woont in Toumour met haar vier kinderen. Twee jaar geleden plunderde Boko Haram hun dorp: "Boko Haram kwam ’s nachts. Ze namen alles mee, zelfs ons eten. Ze zeiden dat ze zouden terugkomen en ons vermoorden dus we vertrokken nog voor het ochtend werd. Iedereen vluchtte samen. Het was een helse tocht. Met z’n zessen zaten we op één brommer. We hebben het vee moeten achterlaten. Ons leven is nu anders, we moesten wel hierheen komen. Maar nu hebben we tenminste eten en drinken!” Haar 11 maanden oude dochter Fanta is ondervoed en wordt behandeld voor koorts en diarree. De familie heeft zelf een kleine schuilplaats gemaakt om in te wonen. Oxfam biedt steun aan mensen als Hassana en haar gezin. Jouw steun redt levens.  

 

Emeline, 54 jaar, uit Burundi

Oxfam werkt in vluchtelingenkamp Nyarugusu in Tanzania samen met haar lokale partner TWESA (Tanzanian Water and Sanitation Agency). Naast water, sanitair en voedselhulp zorgt Oxfam voor opleidingen die vluchtelingen de kans te geven opnieuw te werken. Emeline, uit Burundi, is een van hen. Door de opleiding die ze volgde kan ze nu meehelpen straten aan te leggen in het kamp.

“Ik ben hier al negen maanden. Toen ik aankwam in het kamp was ik op zoek naar werk. Daarom schreef ik me in bij Oxfam. Ik kreeg een schoffel en werd aan het werk gezet. Als ik genoeg energie heb dan blijf ik dit werk doen voor een maand. Ik ben een echte workaholic. We krijgen weinig voedsel in het kamp. Dus misschien gebruik ik het geld wel om eten te kopen”.