Drank

Drinken is levensnoodzakelijk.

De meeste mensen krijgen tijdens het sporten vaak last van vermoeidheid, hoofdpijn of misselijkheid.  Dit is makkelijk te verklaren: mensen drinken niet (regelmatig) genoeg tijdens het sporten en dehydrateren.  Dorst krijg je namelijk pas wanneer het eigenlijk al te laat is. 

Water is onze brandstof.

Bloed, dat voornamelijk uit water bestaat, zorgt er voor dat onze spieren de nodige zuurstof en voedingsstoffen krijgt om te functioneren.  Maar wanneer het bloedvolume daalt, moet onze hartspier harder beginnen pompen om te spieren te voorzien van “brandstof”.  Hierdoor voelen we vermoeidheid.

Tijdens Oxfam Peacewalker

Neem vanaf de start voldoende vocht op: 1% vochtverlies = 5% energieverlies! Koolhydraatrijke sportdranken zorgen voor een ideale combinatie tussen vocht en koolhydraten. Kies hierbij voor isotone sportdranken, deze bevatten dezelfde hoeveelheid opgeloste deeltjes als het bloed waardoor de opname van het vocht en de koolhydraten optimaal kan verlopen. Energiegels, energierepen of andere koolhydraatrijke vaste voeding kan je het best opnemen met voldoende water en dus niet met sportdrank.

Probeer regelmatig te drinken, ongeveer 1 liter per 10 kilomerter. Vermijd alcoholische dranken en frisdranken. Matig koude dranken (10°C-15°C) genieten de voorkeur omdat ze sneller de maag verlaten en dus ook sneller worden opgenomen.

Neem na de inspanning ook voldoende vocht op, bij voorkeur water of een recuperatiedrank.